1 Ocak 2015 Perşembe

Akıllı Telefonlarda Hafıza ve Bellek

Günümüzde hemen hemen herkesin bir akıllı telefonu var. Akıllı telefon alırken herkesin kendine göre bir öncelikli kriteri vardır. Bunlar kamera, işlemci hızı, şarj süresi, tasarım olabilir. Fakat çoğu kişinin dikkat etmediği önemli bir durum var: hafıza.

Hafızadan kastım telefona indirilen uygulamaların, fotoğrafların, videoların, müziklerin kaydedildiği kısım. Hafıza, bellek ile karıştırılıyor çünkü. Bellek ise bilgisayarlarda gördüğümüz RAM denilen kısım. Bellek telefonun üzerindeki yapacağınız işlemleri etkileyen bir kısım, belleğe sonra geleceğim.

Üst model akıllı telefonlar 16 GB ve 32 GB hafıza seçenekleri ile geliyor. İmkanınız varsa 32 GB model tercih etmeniz iyi olacaktır tabii ki. Sorun üst model akıllı telefonlarda değil, orta ve alt seviye akıllı modellerde. Çünkü orta ve alt seviye akıllı telefonların uygun fiyatta satılabilmesi için firmalar üst modellere göre bazı özellikleri kısmak zorunda. Bu; telefonun malzeme kalitesi, kamera, işlemci, bellek veya hafıza olabilir. Burada en dikkat etmeniz gereken nokta öncelikle hafıza olmak üzere hafıza ve bellek.
                 

Apple, iPhone 5 modelinden beri artık 8 GB' lık bir model üretmiyor. 5' ten sonra 5S ve 5C modelleri üretildi ve hepsi en kötü 16 GB hafıza ile geliyor. iPhone 4' e gelince, piyasadan kaybolmak üzere bir telefon. Bunun da etkisiyle iPhone 4 8 GB' lık modeli uygun fiyatlara satılıyor. Aman uzak durun diyorum. iPhone olsun diye 8 GB' lık bir model almayın. En düşük 16 GB' lık modelini tercih edin. Hatta versiyon güncellemesi açısından da kafam rahat olsun diyorsanız iPhone 4S 16 GB alın. Çünkü iPhone 4 artık yeni çıkan ve çıkacak olan güncellemeleri desteklemiyor.

iPhone' un tüm modellerinde hafıza kartı ile hafıza yükseltme seçeneği yok. Hangi hafızalı modeli aldıysanız o hafıza ile idare etmek zorundasınız. Hele hele 8 GB' lık bir model aldıysanız işiniz zor. 8 GB bana yeter demeyin çünkü 8 GB dendiği gibi telefonun içinde 8 GB hafıza yok. Daha düşük bir hafıza var. Çünkü hafızanın bir kısmını sistem kullanıyor. Bunu aklınızda bulundurun diyerekten iPhone' dan sonra Windows 8 işletim sistemli telefonlara geçiyoruz.


Windows Phone 8 (WP8) işletim sistemli telefon alacaksanız marka açısından pek seçeneğiniz yok. Buna Apple' ın iOS örneğini verebiliriz. WP8' li modelleri bulunan markalar Nokia ve HTC. Önce HTC ile başlayayım. HTC biliyorsunuz daha çok Android işletim sistemli telefonlar üretiyor. WP8' li telefon olarak 8S ve 8X' i ürettiler ve satış miktarlarından ve ilgiden memnun değiller ki henüz başka model üretmediler veya duyurmadılar.

Hafıza açısından HTC 8S' e bakacak olursak bu telefon 4 GB hafıza ile geliyor. Telefonu açtığınızda ise size sadece 2 GB civarı bir kısım kaldığını görüyorsunuz. Hafıza kartı desteği var ama uygulamaları hafıza kartına kurma gibi bir durum söz konusu değil. Günümüzde 1 GB' tan fazla oyunlar çıktığını varsayarsak bu telefona yanaşmayın diyorum. Ha ben sadece mesaj atarım, arama yaparım, uygulamayla işim olmaz diyorsanız orası ayrı. HTC 8S' de bellek olarak 512 MB' lık bir bellek bulunmakta. 512 MB bellek, WP8 işletim sistemi belleğe çok yüklenmeyen bir sistem olduğu için normal çalışma sırasında herhangi bir kasmaya falan neden olmuyor. Ama dediğim gibi ben oyun oynayacağım, uygulama indireceğim diyorsanız bu telefonu almayın. Ne 4 GB' lık hafızası size yetecek ne de 512 MB' lık RAM' i. Hani 512 MB yeterli demiştin diyeceksiniz. Bu telefonu sadece telefon amaçlı kullanacaksanız yeterli ama oyun için yeterli değil. Çünkü WP8 uygulama marketinde artık bazı oyunlar ben 1 GB' tan düşük belleği olan telefonlarda çalışmam diyor. O yüzden illa WP8 işletim sistemli bir telefon ve illa HTC düşünüyorsanız 8X' i tercih edin diyorum ve geçiyorum HTC 8X' e.

HTC 8X' te 16 GB hafıza bulunmakta. Hafıza kartı desteği bulunmamakta ama 16 GB işinizi görür zaten. Belleğine bakacak olursak 1 GB' ta belleği bulunmakta. Bellek anlamında da iyi. Her türlü yeni çıkan oyunu bu telefon ile rahatlıkla oynayabilirsiniz yani. Evet, HTC 8X, 8S' e göre hafıza ve bellek anlamında iyi. Fakat 8S fiyat ve özellik bakımından orta seviye, 8X ise üst seviye akıllı telefonlar arasında yer aldığını söyleyeyim ve son olarak Android işletim sistemli akıllı telefonlara geçelim.


iOS ve WP8' de akıllı telefon anlamında az seçenek olduğu için Android' te marka ve model olarak bahsetmeyeceğim. Çünkü Android' li telefon piyasası marka-model anlamında çok geniş.

Genel anlamda Android' li telefonlara bellek ve hafıza açısından bakacak olursak bir çok seçenek mevcut. Eğer üst seviye bir Android işletim sistemli bir telefon alacaksanız iOS' ta olduğu gibi 16 GB ve 32 GB' lık modeller mevcut. Onlardan uygun olanını seçebilirsiniz. Fakat orta veya alt seviye bir telefon bakıyorsanız belleğinin çok düşük olmamasına dikkat edin. Çünkü Android belleği çok fazla kullanıyor. Belleği düşük telefon kısa bir süre sonra telefonda sinir bozucu kasmalar demek. Bu yüzden 1 GB' tan düşük bellekli telefonlara yanaşmayın.

Android telefonlarda hafıza kısmına gelecek olursak hafıza düşük olsa bile bütün Android' li telefonlarda hafıza kartı desteği olduğu için telefonunuza hafıza kartı takarak uygulamalarınızı hafıza kartına kurabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili söyleyeceklerim bunlar. Akıllı telefon alırken mutlaka ama mutlaka hafıza ve bellek miktarlarına dikkat edin. Umarım faydalı bir konu olmuştur. İyi günler...


NOT: Makalenin kaynak belirtilmeden, izinsiz kullanılması, kopyalanması yasaktır. Aksi taktirde gerekli işlemler yapılacaktır.

0 Yorum:

Yorum Gönder