14 Ocak 2015 Çarşamba

Elektrik Kesintisinden Doğabilecek Zararlardan Korunmanın Yolları


Teknolojinin hayatımızı epey kolaylaştırdığı oldukça açık. Teknolojinin bize yarar sağlaması için gereken baş öge elektrik elbette. Elektrik olmadan bilgisayarlar, cep telefonları tam bir hiç. Asıl konumuza gelecek olursak eğer, elektrik aniden kesildiği zamanlarda bazı şeylerle karşı karşıya kalabiliriz. Bunlardan birincisi veri kaybı, ikincisi ise cihazımızın arızalanması.

Örnek olarak bilgisayarı örnek vereceğim. Akıllı telefon veya tablet de örnek verilebilir fakat sonuçta onlar sürekli elektriğe bağlı değil, şarjı bitince elektriğe takıyoruz.

Neyse, gelelim veri kaybına. Dediğim gibi bilgisayarı örnek veriyorum. Bilgisayarınız açık, bir word veya excel dosyası açık, üzerinde bir işlem vs. yapıyorsunuz. Elektrikler bir anda gitti ve geldi. İşte bu sizin canınızı sıkmanıza yeter de artar bile. Çünkü o açık olan word veya excel dosyasında yaptığınız işlemi kaydetmediyseniz o yaptığınız işlemler, saatlerinizi alan çalışmalar boşa gitmiş demektir. Peki ne yapmanız lazım?

1) Örneğin bir word dosyasında bir yazı yazıyorsunuz. Yazıyı yazınca kayıt etmeyin. Yazıyı yazarken belli aralıklarla kayıtlar yapın sürekli. Böylece yaşadığınız kayıp bir nebze olsun azalacaktır.
2) Bir UPS edinebilirsiniz. (UPS nedir, ne işe yarar daha sonra bahsedeceğim)

Gelelim ikinci bir durum olan cihaz arızalanmasına. Elektrik kesintisi ile veri kaybının dışında bilgisayarınızda bazı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Buna en büyük örnek bilgisayarınızın PSU' yi (Power Supply / Güç Kaynağı) bozulabilir. Çünkü bilgisayarınıza elektriği aktaran parça bu. Bunun yanında başka parçalarınız da elektrik kesintisinden etkilenebilir ve yüksek bir meblağ ile bilgisayarınızın parçalarını yenilemeniz gerekebilir. Peki ama ne yapmalısınız?

1) Sürekli elektriğe bağlı olarak bir laptop kullanıyorsanız laptopunuzun pili sürekli takılı olsun. Pil az gidiyor olsun olmasın elektriğin kesildiği anda laptopunuz kapanmayacaktır ve işlemlerinizi tamamlayıp ve kaydedip laptopunuzu güvenli bir şekilde kapatmanızı sağlayacak bir süreye sahip olacaksınız. Şayet ben laptopumu sürekli elektriğe bağlı değil, kendi pili ile kullanıyorum diyorsanız ona diyecek bir şeyim yok tabiiki.
2) Masaüstünüzde laptoplarda olduğu gibi pil olmadığı için elektrik gittiği anda bilgisayarınız kapanır ve hem o an bilgisayarınızda yaptığınız işlemleri kaybedersiniz hem de bazı parçalarınız zarar görebilir. Bu durumdan korunmak için de bir UPS edinirseniz yararınıza olur.
3) Sigorta yaptırabilirsiniz.

Daha önce de UPS' ten bahsettim. Peki ama nedir bu UPS?
UPS, Uninterruptible Power Supply' nin kısaltılmış halidir. Türkçe' ye çevirecek olursak ''Kesintisiz Güç Kaynağı'' denilmektedir. Ne işe yarar derseniz, bir UPS alarak bilgisayarınızı ona bağlamanız halinde elektrik kesildiği anda bilgisayarınız kapanmaz ve verilerinizi kaydederek, yaptığınız işlemleri tamamlayarak bilgisayarınızı kapatmanız için yeterli bir süreye sahip olursunuz. Ve böylece hem veri kaybının hem de meydana gelebilecek arızaların önüne geçmiş olursunuz. Yalnız sadece bilgisayar değil, farklı elektrikli aletleri de bu cihaza bağlayabilirsiniz. Ürettiği VA gücüne göre fiyatta değişkenlikler mevcut. Eğer ben elektrik gittikten sonra uzun süre bilgisayarım kapanmasın diyorsanız yüksek VA gücüne sahip bir UPS için yüksek bir meblağı gözden çıkarmanız gerekmekte.
UPS çok yararlı bir cihaz fakat sizin bilgisayarınızın açık kalmasını sağlamak için elektrik depoluyor sonuçta. Böyle olunca da yüksek elektrik faturasıyla karşılaşmanız muhtemel. Ben en büyük eksisinin bu olduğunu düşünüyorum. Bir ara bir UPS' e sahip olmayı düşündüm fakat yüksek elektrik faturasını göze alamadım.

UPS hakkında daha ayrıntılı bir bilgiye sahip olmak için;

linkine bir göz atın ve forumları araştırarak kullanıcıları yorumlarını okuyun ve fikir sahibi olun.
Satın almak için teknoloji marketlerinin web sitelerine göz atmanız yeterli. Bir çok teknoloji marketinin web sitesinde bulabileceğiniz bir ürün. 
Benden bu konuyla ilgili bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın...


NOT: Bu makalenin izinsiz, kaynak belirtilmeden kopyalanması ve kullanılması yasaktır. Aksi taktirde gerekli işlemler yapılacaktır.

0 Yorum:

Yorum Gönder