3 Şubat 2015 Salı

Game Dev Tycoon İncelemesi





















Oyun Adı : Game Dev Tycoon
Yapımcı : Greenheart Games
Yapımcı Sitesi : www.greenheartgames.com
Tür : Simulasyon
Platformlar : Windows, Mac, Linux
İnceleme Platformu : PC

Oyunun adındaki tycoon kelimesini görünce oyunun ne türde olduğunu anlamışsınızdır. Tycoon' a bir de game ekleyince oyunun konusu hemen ortaya çıkıveriyor.

Oyunun tam adı ''Game Dev Tycoon''. Oyun, Patrick ve Daniel isimli iki kardeş tarafından GreenHeart Games firma adıyla 2012' nin haziran ayında iOS platformu için piyasaya çıkmış bir ''oyun yapma simulasyonu'' oyunu. Bu türde bir oyunu ilk defa görmüyoruz. Daha önce Kairsoft yapımı olan ''Game Dev Story'' ismindeki oyun aynı konuya ve türe sahipti. Patrick ve Daniel kardeşler bu oyundan ilham almışlar.

Oyunun korsana karşı korunabilmesi için ilginç bir yönteme başvurulmuş. Oyunun PC versiyonu hazırlandıktan sonra Patrick ve Daniel kardeşler oyunu torrent sitesine koymuşlar. Oyunu oradan bir çok kişi ücretsiz olarak bilgisayarına indirmiş (ben de dahil :) ). Oyunu indirenler oyunu oynadıkça beğeniyorlar fakat oynadıkça karşılarına uyarı pencereleri çıkmaya başlıyor zamanla. Bu uyarı penceresinde oyunu satın almazsan iflas edeceğiz gibi uyarılar yazmakta. Patrick ve Daniel kardeşler oyunlarının tutacağından emin olduğu için akıllıca bir yöntem uygulayarak hem herkesin oyunu denemesini sağladı hem de satın almasını.



Gelelim oyuna. Oyuna ilk başladığınızda basit bir karakter yaratma ekranı karşınıza çıkıyor. Bu ekranın ardından kendinizi  Steve Jobs vari bir şekilde araba garajına buluveriyorsunuz. Size bir miktar para veriliyor. Bu para ile ilk oyununuzu yapmaya başlıyorsunuz. Peki ama nasıl ?



Oyunu yapma aşaması şu şekilde. Öncelikle oyunun adını, hangi türde olacağını ve hangi platforma yapacağınızı seçiyorsunuz. Ardından oyununuz için bir konu türü seçip seçtiğiniz platform ve türe göre bir senkronizasyon sağlıyorsunuz. Sonraki aşamada ise oyunun ince ayarlarını yapıyorsunuz. Seçtiğiniz türe göre diyalog, grafik, sesler, level sistemi gibi şeylerin değerlerini belirliyorsunuz. Tüm bunları yaptıktan sonra oyununuz tamamlanıyor. Ardından 5 adet dergi oyununuza 10 üzerinden puan veriyor. Seçtiğiniz değerlere göre oyununuz iyi bir senkronizasyon yakaladıysa dergiler yüksek puanlar veriyor ve buna bağlı olarak oyununuz çok yüksek satış rakamları elde ediyor.



Oyun basit gibi gözükse de aslında öyle değil. Oyunun bir de platform kısmı var. Oyuna ilk başladığınızda oyun yapabileceğiniz 2 platform var. Oyun ilerledikçe oyun konsolları piyasaya çıkıyor ve insanların ilgisi farklı platformlara kayıyor. Hal böyle olunca sizin de en çok tercih edilen platformlara oyun yapmanız gerekiyor. Fakat şöyle bir durum var. Farklı bir platforma oyun yapmak için yüksek bir lisans ücreti ödemek zorundasınız. Bu ücreti ödedikten sonra o platforma dilediğiniz gibi oyunlar çıkarabiliyorsunuz.



Oyun mantık olarak çok basit ve eğlenceli. Öyle çok üst düzey grafik ve ses vs. içermiyor fakat konusu ve detayları itibariyle bir süre sonra bağımlılık yapıyor. İlk başta oyuna bir garajda başlıyorsunuz fakat para kazandıkça daha büyük ofislere taşınıp yanınızda çalışmak üzere elemanlar alıyorsunuz. Bu da oyuna devam etmeniz için en büyük nedenlerden birisi.



Eğer siz de oyunlara meraklıysanız ve her zaman oyunların nasıl yapıldığını merak edenlerdenseniz mutlaka bu oyunu satın alın. Oyun 18 TL' ye Steam' de satılmakta. Ayrıntılı bilgi için yukarıda vermiş olduğum yapımcı web sitesini veya aşağıdan Steam sayfasını ziyaret edin. İyi oyunlar...




NOT: Bu incelemenin kaynak belirtilmeden ve izinsiz kullanılması yasaktır. Aksi taktirde gerekli işlemler yapılacaktır.

0 Yorum:

Yorum Gönder